ENDOKANABINOIDNI SISTEM

ENDOKANABINOIDNI SISTEM

Endokanabinoidni sistem je kompleksen signalni sistem našega organizma, ki se razprostira po celotnem našem telesu. Gre za celični signalni sistem, ki igra zelo pomembno vlogo pri uravnavanju številnih funkcij in procesov v organizmu.

Endokanabinoidni sistem vpliva na številne funkcije

Endokanabinoidni sistem med drugim vpliva na uravnavanje:

 • spanja
 • razpoloženja
 • telesne temperature
 • spomina
 • gibalnih funkcij
 • mišičnih informacij
 • kardiovaskularnega sistema
 • apetita
 • funkcij kože
 • plodnosti (hormonskih procesov)…

Kaj pomeni ravnovesje ali homeostaza organizma?

Homeostaza je sposobnost našega telesa, da ohranja stabilnost vseh naših notranjih procesov, ne glede na dogajanje in spremembe v okolju. Kot primer vzemimo našo telesno temperaturo – ostati mora enaka, ne glede na temperature zunanjega okolja. Tudi bitje našega srca mora ostati v normalnem ritmu, nivo naših hormonov mora ostati v normali, telo mora počivati po naporih in po primernem počitku imeti dovolj energije za delo, za nov zagon… navkljub vsem spremembam v okolju okoli nas. Naša notranja homeostaza. Toda kako jo lahko naše telo vzdržuje? Poglejmo: v primeru zunanje vročine obstaja nevarnost, da se naše telo pregreje. V tem primeru telo aktivira naš endokanabinoidni sistem, ki nemudoma reagira in začne z urejanjem situacije. Telo se začne potiti z namenom ohladitve in ohranjanja normalne telesne temperature. Vsi poznamo občutek lakote – toda od kje sporočilo, da potrebujemo hrano za energijo, gorivo? Odgovoren je naš endokanabinoidni sistem. Prav tako nas endokanabinoidni sistem opozori kdaj je potreben počitek, gibanje, tekočina…kot naša osebna tehtnica, ki mora ostati v ravnovesju.

Značilnost endokanabinoidnih receptorjev

Endokanabinoidni sistem je sestavljen iz:

 • endokanabinoidnih receptorjev, 
 • endokanabinoidov (molekule, ki se na te receptorje vežejo) in
 • encimov, ki skrbijo za pravilno sintezo in razgradnjo endokanabinoidov. 

Najbolj znana endokanabinoidna receptorje sta CB1 (osrednji živčni sistem) in CB2 (periferni živčni sistem). Endokanabinoidi so endogeni agonisti kanabinoidnih receptorjev, so znotrajcelični prenašalci signalov med bližnjimi celicami. Gre za lipofilne molekule, ki po sintezi postanejo del celične membrane, pri sami sintezi pa sodeluje veliko različnih encimov. Encimi so prav tako del endokanabinoidnega sistema. Encimi so v bistvu beljakovine ali nek beljakovinski kompleks, ki deluje tako, da uravnava hitrost in smer reakcij v živih in neživih celicah. Vsak encim pa deluje le na določene substrate ali reakcije. Pri delovanju encimov je njihova značilnost, da se pri svojem delovanju encim ne porablja, niti se trajno ne spremeni. Zelo pomembno vlogo v endokanabinoidnem sistemu, imajo encimi pri sami razgradnji izrabljenih endokanabinoidov.

Endokanabinoidi se tvorijo v tkivih sesalcev. Z leti, z bolezenskimi stanji, ob stresu, začne nivo naših endokanabinoidov upadati. Ravno v tem primeru pa se lahko opremo na konopljin kanabinoid CBD, ki ima vstop v naš endokanabinoidni sistem in s pomočjo encimov indirektno vplivati na povečano tvorbo in porabo endokanabinoidov. Še kako jih potrebujemo!

1 misel na “ENDOKANABINOIDNI SISTEM

 1. Pingback: CBD kanabinoid in preventiva - Eko Dežela

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Naša stran uporablja piškotke, da vam lahko ponudi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.